Hälsoanalys

– vad innebär det

Vi är holistiska hälsoterapeuter som jobbar med kroppens frisktillstånd. Vi har olika alternativa metoder att mäta hälsa. Det kan vara t ex med instrument och samtal där nuvarande hälsostatus analyseras och kompletteras med effektiva förbättringsåtgärder. 

En av grunderna är att återställa näringsbalansen i kroppen. Då blir efterföljande terapier mycket mer effektiva. Det visar empirisk kunskap. Hur vi mår är beroende av att våra celler mår bra och är boostade med all näring som de behöver för att göra sitt komplicerade jobb. Vi mäter näringsnivån i cellerna med bioresonans.

Hälsocoachgruppens terapeuter är experter på sina speciella områden.

Förutom näringsmätningar så jobbar vi holistiskt med olika terapier som komplement. Det kan t ex handla om stress, sömn, andning, rörelse, hormoner och viktbalansering eller hydrering. Läs mer i ”VÅRT TEAM”.

Ditt friska hälsotillstånd är vårt gemensamma mål.

När vi har energi, är kreativa och nyfikna, har fungerande mage, bra hy, humör och uthållighet, slipper värk, kan tänka klart och har kraft att balansera livets med- och motgångar – då är kroppen i homeostas dvs i sitt  frisktillstånd. Det är då alla biokemiska processer i kroppen fungerar som bäst. T ex cellförnyelsen, nervsignalerna i hjärnan, fettförbränningen, hormonerna, immunförsvaret,  matsmältningen och energiproduktionen, för att nämna några. Det är ditt frisktillstånd som vi terapeuter har som mål i vårt arbete.

Kontakta oss och boka tid för ett 15 min gratis hälsosamtal eller en hälsoanalys hos terapeut. Välkommen att börja din hälsoresa idag!

Små förändringar kan göra stor skillnad.
Vi hittar de bästa för dig.

Kroppens homeostas

– vad är det

Vi kan kalla det kroppens grundläggande ”frisktillstånd”. Ett tillstånd när vi är kreativa, sover bra, magen funkar utan att bråka, vi kan tänka klart, vi har inte värk här och där, autoimmuna sjukdomar hålls på avstånd, immunförsvaret funkar bra, humöret är i balans och tålamod finns, vi känner oss energifyllda och vi klarar av vardagliga utmaningar utan konstant stresskänsla eller huvudvärk.

Hur mår vi egentligen…. på insidan?

När kroppens homeostas är rätt balanserad så mår vi bra. Både fysiskt och psykiskt. Dessvärre finns det många orsaker till att homeostasen kan hamna i obalans. T ex dålig sömn eller näringsbrister. En annan vanlig faktor är långvarig stress, fysisk eller psykisk. Även vardaglig stress kan sätta homeostasen i gungning. Allvarligare stress kan uppkomma efter en traumatisk händelse och det kan få mycket märkbara konsekvenser för kroppen och leda till sjukdom som följd.

Vad händer med kroppen vid stress?

Vid stress prioriterar kroppen att producera hormonet kortisol som förberedelse för ”fight or flight” respons och skydd för kroppens inre organ. För höga halter av kortisol är inte bra i längden eftersom det försvårar kroppens upptag av vitaminer och mineraler vilket kan märkas på bl a sämre immunförsvar. På längre sikt uppstår näringsbrister som påverkar kroppens processer negativt på cellnivå, eftersom cellhälsan blir störd. Kroppen kan då inte skapa nya friska celler, systemet stagnerar och våra inre organ börjar fungera sämre och sämre. Och kroppen gör nu allt för att tala om för oss att vi behöver agera för att återställa homeostasen. I början viskar kroppen till oss och skickar ut smärre symptom för att få vår uppmärksamhet. Lyssnar vi inte då så börjar den skrika via tydligare och kraftigare symptom. Hör vi inte då heller så sätts ”brandlarmet” igång. Skulle du desperat slita ner ett tjutande brandlarm från taket, tysta det och tro att du löst grundproblemet – branden? Nej, troligen inte!

Hur kan vi holistiska terapeuter stötta ditt frisktillstånd?

Vi kommer gärna in långt innan brandlarmet går. Med vårt holistiska helhetstänk kan vi tillsammans jobba för att bränder inte uppstår. Men har brandlarmet redan gått så kan det absolut vara nödvändigt att först söka konventionell läkarvård för att få säkerställt att ingen allvarlig sjukdom har uppstått. För sjukdomar får vi terapeuter inte behandla – det är viktigt att komma ihåg. Däremot kan vi stötta tillfrisknandet genom att stärka kroppen  och dess självläkande förmåga.

Kontakta oss för 15 min gratis hälsosamtal. Välkommen! Du hittar oss under ”VÅRT TEAM”.

”Låt maten bli din medicin och
medicinen din mat”.

– Hippokrates-

Näringens betydelse

Viktig grund för vår cellhälsa är näring, näring och åter näring!

”Låt maten bli din medicin och medicinen din mat”.

Uttrycket myntades redan ca 400 f.Kr av läkekonstens fader Hippokrates.

Hur ser din näringsstatus ut i dina celler? Finns där tillräckligt med vitaminer, mineraler och bra fettsyror för att stötta alla viktiga biokemiska processer? Vi hjälper dig gärna att mäta.

Varför är cellerna så beroende av rätt näring?

Vi har ca 200 olika typer av celler i kroppen. T ex hudceller, lungceller, tarmceller, nervceller, immunceller, muskelceller, blodceller och benceller för att nämna några. Våra celler har en förutbestämd livscykel – de dör och ska regelbundet reproduceras. Alla celler är programmerade att sköta driften av ”sina organ” och de biokemiska processer som ständigt pågår i kroppen. Det sägs att ca 7000 olika processer sker varannan sekund och i hela kroppen finns ca 35 – 70 biljoner celler. Ingen vet exakt hur många det är. Din kropp är en fantastisk skapelse och en magisk maskin som behöver vårdas och uppskattas för vad den gör för dig varje dag. Det är lätt att glömma det.

Den mat som vi stoppar i munnen behöver innehålla bra kombination av proteiner, rätta kolhydrater och bra fetter, sk makronäring. Vi lär dig förstå  skillnaden mellan vad som är bra näring eller dålig bukfylla, så att din kropp har grunden för att fungera och må bra. Kontakta oss för ett 15 min gratis hälsosamtal och ställ dina frågor. Du hittar oss i ”VÅRT TEAM”. Välkommen!

Men… jag tycker ju att jag redan äter bra. Måste jag bry mig?

Alla människor behöver samma makronäring men mängden beror på ålder, kön, genetik, miljö och levnadsvanor. Kanske har du under lång tid ändå inte fått i dig det som kroppen kräver. Eller så har du av olika anledningar inte tagit upp näringen. Alla näringsämnen behövs i tillräcklig mängd för att kroppen ska kunna prestera och må bra. Har man brister så kommer cellernas biokemiska processer inte att fungera, systemet stannar upp och vi mår inte bra. Går det långt så leder näringsbrister till sjukdom.

Ur makronäringen ska kroppen med sitt sinnliga system utvinna den sk mikronäringen, dvs vitaminer, mineraler och spårämnen i de mängder som behövs.

Hur kan vi ge kroppen de bästa förutsättningarna att må bra?

När vi får i oss rätta mängder av alla mikronäringsämnen, och att kroppen kan tillgodogöra sig dem, då har vi som bäst förutsättningar för att må bra och har grundat för en homeostas i balans.

Därför är det viktigt att hålla koll på sin näringsstatus. Ta för vana att minst en gång per år checka att mikronäringen når fram till kroppens celler. Det vill säga hur är din näringsstatus på cellnivå. För det är där i cellen som rätt näring ska finnas. Det är nödvändigt för nybildandet av friska celler, borttransport av döda celler och annat avfall, energiutvinning och hormonbildning för att nämna några biokemiska processer.

Men hur mäter vi då näringsstatusen på cellnivå?

Det är här vi holistiska hälsoterapeuter kan hjälpa dig. Vi har instrument för att göra näringsmätning på cellnivå. I vårt team gör vi det med bioresonans. Det är ett mycket intressant och visuellt verktyg för att hjälpa oss, både terapeuter och klienter, att se vilka näringsbristerna är för att kunna sätta in rätta förbättringsåtgärder. Och framför allt… att kunna se och följa förbättringarna.

Att lägga tid på sin friskhet och hälsa kräver mindre tid än att vara sjuk.

Börja din hälsoresa med en hälsoanalys.